Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0316-847985
  • info@vanzelsthypotheken.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Werkgevers nog vaker aansprakelijk

Met het zgn. 'Arena-arrest' deed de Hooge Raad geruime tijd geleden de uitspraak, dat werkgevers op dienen te komen voor schade die een werknemer overkomt tijdens het onder werktijd besturen van een auto. 
Inmiddels zijn daar weer twee nieuwe interessante arresten aan toegevoegd. 

Nieuwe arresten
Met het 'Maatzorgarrest' werd de aansprakelijkeid uitgebreid tot 'ieder ongeval binnen het verkeer'. Los van de vraag of hij schade had kunnen voorkomen, kan de werkgever nu dus ook aansprakelijk gesteld worden voor schade die een werknemer als voetganger of fietser overkomt.
Met het 'Rollerskate-arrest' wordt die aansprakelijkheid zelfs nog verder uitgebreid tot verkeersschades de werknemer overkomen 'tijdens door het bedrijf georganiseerde risicovolle activiteiten'. Weliswaar beperkt tot het 'verkeer', maar niettemin uitgebreid tot vrijwel 'alle omstandigheden', schuld van de werknemer zelf inbegrepen!

Hieruit valt op, dat er een bijzondere zorgplicht rust op werkgevers ten opzichte van werknemers. Die zorgplicht gaat nu dus zo ver, dat niet zozeer de vraag is of de werkgever de schade had kunnen voorkomen, maar of de werkgever zich tegen de gevolgen daarvan had kunnen verzekeren.
Daarbij wordt teruggegrepen op art. 7:611 BW waarin wordt bepaald, dat een goed werkgever alles doet om de gevolgen van risico's in verband met werk tot een minimum te beperken. Voldoet een werkgever niet aan die zorgplicht, dan blijven de financiële gevolgen daarvan (volgens de Hooge Raad) voor eigen rekening.

Commentaar
Werkgevers lopen risico's, net als iedere ondernemer. En wie fouten maakt moet er nu eenmaal rekening mee houden, dat hij of zij daarvoor aansprakelijk gesteld kan worden. Daar zijn ook 'aansprakelijkheidsverzekeringen' voor, die de gevolgen daarvan overnemen. Dergelijke polissen kunnen echter uitsluitend dekking geven voor iets dat fout gedaan is. Niet voor 'iets dat niet gedaan is'.
Met de laatste uitspraken bepaalt de Hooge Raad nu echter, dat een werkgever zelfs al aansprakelijk gehouden kan worden indien hij bepaalde verzekeringen niet heeft afgesloten.
En daarmee wordt de aansprakelijkheid wel heel erg ver opgerekt!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-12-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.