Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0316-847985
  • info@vanzelsthypotheken.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Eenverdieners hebben het financieel moeilijk

De politiek heeft de touwtjes in handen als het gaat om de koopkracht. Eenverdieners lijken daarbij vergeten te worden. Gaan ze het nog moeilijker krijgen?

Stellen met maar één inkomen zijn in de afgelopen jaren zwaarder belast in vergelijking met tweeverdieners. Dat weet het kabinet en er zijn maatregelen getroffen om dat te herstellen. Maar uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de eenverdieners op lange termijn nog steeds de klos zijn. Waar wordt dit door veroorzaakt?

Tweestrijd in het huidige kabinet

Het kabinet bestaat uit vier politieke partijen. De ChristenUnie en het CDA komen vooral op voor de belangen van de eenverdieners. De VVD en de D66 moedigen de niet werkende partners juist aan om aan het werk te gaan. Op dit vlak hebben ze dus nogal tegenstrijdige standpunten. Ze hebben een middenweg gevonden door te zorgen voor evenwicht. Maar op lange termijn blijkt het anders te liggen.

Het kabinet neemt maatregelen

Gezinnen met een dubbel inkomen worden steeds gebruikelijker, maar ook gezinnen waar nog steeds maar één inkomen binnen komt moeten niet vergeten worden. Via belastingen en toeslagen komt het financieel voordeel vaker bij de tweeverdieners terecht dan bij de eenverdiener.
Volgens premier Rutte wordt de kloof kleiner door meer geld uit te geven aan gezinnen met kinderen. Maar volgens het CPB gaat de kloof nog groter worden. Dit komt door een toenemende belastingdruk op eenverdieners.

Wat verwacht het CPB?

Volgens onderzoeker Egbert Jongen van het CPB worden de verschillen tussen de een- en de tweeverdieners groter in het nadeel van de eenverdieners. Een eenverdiener met een inkomen van 50.000 euro voelt een belastingdruk van 31 procent. Bij tweeverdieners komt dit percentage uit op 26 procent. Het verschil is nu dus 5 procentpunten, maar in de toekomst loopt dit op naar 7 procentpunten.

Waar wordt het verschil door veroorzaakt?

De belangrijkste reden is het afbouwen van de belastingkorting voor een niet werkende partner. Oneerbiedig wordt dit ook wel de aanrechtsubsidie genoemd. Dit is een korting waar je recht op hebt als je niet werkt. Niet-werkenden krijgen een bedrag van de belasting terug, ook als ze zelf geen inkomen hebben. De regeling wordt op dit moment afgebouwd en zal volledig verdwijnen per 2030. Het huidige verschil wordt ook veroorzaakt door de naar verhouding hoge kinderopvangtoeslag. Deze ‘belastingkorting’ gaat voor een groot deel naar de tweeverdieners.

Eenverdieners motiveren om tweeverdieners te worden heeft gewerkt. In het jaar 2005 viel 69 procent van de stellen tussen 25 en 49 jaar onder de tweeverdieners. In 2015 was het percentage gestegen naar 76 procent. Met het schuiven van belastingen kan de politiek dus veel bereiken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-03-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.