Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0316-847985
  • info@vanzelsthypotheken.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ondanks corona extra aflossen op de hypotheek?

Door het extra aflossen kun je jouw hypotheekschuld verlagen en je besteedt je spaargeld nuttig. Toch moet je voorzichtig zijn. Zeker tijdens de coronacrisis.

Het ideaal is een afbetaalde eigen woning, maar je kunt je geld maar één keer uitgeven. Geld gebruikt voor het aflossen van je hypotheek kun je niet weer terug halen als je het geld toch voor iets anders nodig hebt. Nu speelt ook nog mee wat het effect is van de coronacrisis. Bij een sterke terugval in je inkomen kan het hebben van extra spaargeld een groot verschil maken. Extra aflossen op de hypotheek kan verstandig zijn, maar sta wel open voor de nadelen.

Je doet er dus verstandig aan om extra geld achter de hand te houden voor financieel zware tijden​.

 

Hoe kom jij de economische crisis door?

Niemand weet hoe de economie zich gaat ontwikkelen de komende maanden en jaren. Ook als je nog geen financiële gevolgen voelt door de coronacrisis, wil dat nog niet zeggen dat je er de komende tijd niets van gaat merken. Je doet er dus verstandig aan om extra geld achter de hand te houden voor financieel zware tijden. Je moet er namelijk vanuit gaan dat je een langere periode een terugval in het inkomen kunt krijgen.

Hoeveel mag je extra aflossen?

Een percentage van de oorspronkelijke hypotheekschuld kun je extra aflossen. Het maximum kan verschillen per geldverstrekker, maar meestal gaat het om een maximum van 10 procent van de oorspronkelijke hypotheekschuld. Er zijn ook geldverstrekkers die een maximum aanhouden van 20 procent. Meer aflossen kan, maar dan kun je een boeterente verschuldigd zijn.

Is het extra aflossen lonend?

Voordat je extra af gaat lossen op je hypotheek kun je je adviseur vragen om uit te rekenen hoe groot de besparing op de maandlasten is. De besparing aan maandlasten is meestal maar gering. De besparing bestaat uit de lagere rentelasten en de maandelijkse aflossing kan mogelijk iets omlaag. Door de aflossing krijg je ook minder terug van de Belastingdienst. Laat je dus goed informeren over de besparing voordat je besluit om extra af te lossen. Het extra aflossen is namelijk niet in alle gevallen verstandig.

Ga niet extra aflossen omdat de spaarrente nul is

Het sparen levert je geen rendement meer op. Toch is dat geen reden om je geld anders te besteden. Er komt namelijk een keer een moment dat je spaargeld nodig hebt. De auto is bijvoorbeeld aan vervanging toe of je moet je meubelen vervangen. Het hebben van spaargeld is essentieel om een huishouden draaiende te houden. Je hebt meer aan 10.000 euro op de bank dan aan een 10.000 euro lagere hypotheekschuld.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-11-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.